Οι γερμανικές εκλογές θα γίνουν η «ταφόπλακα» της Ευρώπης

Οι γερμανικές εκλογές θα γίνουν η «ταφόπλακα» της Ευρώπης Κύριο

 

Το 2017 οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας κατέφυγαν στις κάλπες, ενώ αυτοί της Γερμανίας θα ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα. Οι τρεις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης κλήθηκαν να αποφασίσουν σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και γι' αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας η κάθε μία ένα διαφορετικό μήνυμα.

 

Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας στο δημοψήφισμα του 2016 είπαν ξεκάθαρα «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας πως γι' αυτούς το όραμα της «Ενωμένης Ευρώπης» έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Οι εκλογές που ακολούθησαν λοιπόν δεν εστιάστηκαν εκεί. Το Brexit είχε δρομολογηθεί και αυτό που ενδιέφερε τους πολίτες της χώρας ήταν το τι γίνεται από δω και στο εξής. Πως θα πορευθούν μόνοι τους (όπως αποφάσισαν) στον κόσμο.

Στη Γαλλία το ζήτημα «Ενωμένη Ευρώπη» έπαιξε «δυνατά» στην ατζέντα της εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, με τη Λεπέν να θέλει η χώρα της να ακολουθήσει την Μεγάλη Βρετανία και να γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ. Οι Γάλλοι δεν την επέλεξαν τελικά, όμως η ψήφος τους είχε περισσότερο να κάνει με την φοβία με την οποία αντιμετώπισαν γενικά τις ακροδεξιές θέσεις της και λιγότερο με την Ευρώπη. Οι δημοσκοπήσεις που γινόντουσαν μάλιστα έδειχναν πως αν σε κάτι συμφωνούν μαζί της αυτό ήταν το να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση που θεωρούν πως έχει γίνει «τσιφλίκι» της Γερμανίας.

Στη Γερμανία και στις εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συζητηθεί ελάχιστα. Γιατί αυτό; Μα γιατί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα οι Γερμανοί γι' αυτό. Η Μέρκελ έχει ένα μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και θεωρείται βέβαιο πως για 4η συνεχόμενη φορά θα κλιθεί να ηγηθεί της χώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η Καγκελάριος έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες πως όσο βρίσκεται αυτή στο τιμόνι εκείνοι θα περνούν καλά. Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει εκτός των δικών τους συνόρων και γνωρίζουν πως όσο υπάρχει εκείνη στο τιμόνι θα συνεχίζουν να «έχουν μια καλή ζωή». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτό είναι ένα από τα συνθήματα του κόμματος της Μέρκελ, του CDU. Όπως οι Βρετανοί, έτσι και οι Γερμανοί δεν θέλουν να ασχολούνται με το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Η Μέρκελ, μπορεί να εμφανίζεται ο ηγέτης της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για τους Γερμανούς είναι ο δικός τους ηγέτης. Ο ηγέτης που θα βάλει πάνω από όλα το δικό τους συμφέρον.

Οι Γερμανοί χρειάζονται την Ευρώπη για έναν και μοναδικό λόγο: Για να ξεχνούν πως είναι Γερμανοί. Με αυτό τον τρόπο αισθάνονται λιγότερο ένοχοι για το ιστορικό βάρος που κουβαλούν ως λαός. Ο Μακρόν θέλει ανάπτυξη και αλλαγές. Αυτό δεν ενδιαφέρει όμως τους πολίτες της Γερμανίας που θέλουν να ανήκουν στην Ευρώπη όσο αυτή δεν τους... ενοχλεί. Με λίγα λόγια οι φίλοι μας οι Γερμανοί θέλουν να ζουν την καλή ζωή, εντός της ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς να τους απασχολεί αν τα υπόλοιπα μέλη αυτής της ένωσης ζουν το ίδιο καλά ή καθόλου καλά.

Με αυτή τη λογική η Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις που γίνονται (και που στην Γερμανία σπάνια πέφτουν έξω) αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 37% των ψήφων και εκτιμάται πως αυτή τη φορά δεν θα στραφεί προς τους Σοσιαλδημοκράτες για να δημιουργήσει κυβέρνηση, αλλά στους φιλελεύθερους, φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα συγκεντρώσουν το 9,5% και στους Πράσινους που αναμένεται να φτάσουν το 7,5%.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται πως για να συμφωνήσει σε συνεργασία θα διεκδικήσει την θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως άλλωστε δήλωσε ο Αλεξάντερ Χαν, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP «Δεν θα πρέπει να μπούμε σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορούμε να ονομάσουμε εμείς τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Χαν στην Bild. Γιατί θέλουν το συγκεκριμένο υπουργείο; Για να αποτρέψουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Φοβάμαι ότι η κυρία Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης (της ΕΕ) με τον (πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ στη Welt am Sonntag.

«Οτιδήποτε κινείται στην κατεύθυνση των χρηματοοικονομικών μεταβιβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, είτε για μια τραπεζική ένωση, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Καμία έκπληξη. Το FDP εκφράζει απόλυτα τον Γερμανό πολίτη. «Θέλουμε την Μέρκελ για την ασφάλεια και την προστασία που μας παρέχει, θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ένωση όπως αυτή είναι σήμερα. Δεν επιθυμούμε καμία αλλαγή που ενδεχομένως να μας... ενοχλήσει». Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό των Γερμανών. Μπορεί όμως η Ευρώπη να συνεχίσει να πορεύεται ως έχει; Ξεκάθαρα όχι.

Εάν λοιπόν η Άγγελα Μέρκελ αποφασίσει τελικά να συμπορευτεί με το FDP θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ποιο θα είναι αυτό; «Η Γερμανία πρώτη», που ουσιαστικά θα σημαίνει πως το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης έχει πεθάνει οριστικά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 12:27