Πολύ βαριά υπονοούμενα του ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ κατά της Δημ. Αρχής για την υπόθεση του Πλατύ Γυαλού!

Πολύ βαριά υπονοούμενα του ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ κατά της Δημ. Αρχής για την υπόθεση του Πλατύ Γυαλού! Κύριο

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 44ο θέμα στην ημερησία διάταξη είναι «Αποδοχή όρων για την παραχώρηση του αιγιαλού έμπροσθεν της ακτής «Πλατύς Γυαλός» στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Κεφαλλονιάς».

Σημαντικό, σημαντικότατο το θέμα όχι μόνο για το Αργοστόλι λόγω της ιστορικής αξίας της παραλίας ως δημοτικής πλαζ, αλλά και για όλη την Κεφαλονιά αφού έχει σχέση με το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Πρώτα απ’όλα ας μας επιτραπούν δύο τυπικές φαινομενικά παρατηρήσεις που όμως μόνο τυπικές δεν μπορείς να τις πεις.

1ον. Το αίτημα του Δήμου στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και το απαντητικό αυτής έγγραφο δεν αναφέρεται μόνο στην «παραχώρηση του αιγιαλού έμπροσθεν της ακτής» όπως είναι το θέμα του ΔΣ αλλά….. «και των εντός αυτού λουτρικών εγκαταστάσεων»!

Το θέμα ασφαλώς δόθηκε έτσι από την εισηγήτρια Α/Δ κ. Σ. Γαρμπή δίχως πολύ σκέψη αν ακόμη και …την τυπική ακύρωση της όποιας απόφασης μπορεί να επιφέρει. Ποιον αλήθεια (λέμε τώρα…) θα συνέφερε μια ακύρωση της απόφασης;

2ον. Το θέμα είναι …44ο στη σειρά σε 52 θέματα που περιλαμβάνει η πρόσκληση. Η εμπειρία των Δημοτικών Συμβουλίων έχει δείξει ότι τόσα θέματα είναι αδύνατον να συζητηθούν. Άρα εκ των πραγμάτων πάει το θέμα, ένα θέμα που ας σημειωθεί επείγει…, είτε σε αναβολή σε συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες είτε και σε ματαίωση όπως έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το ερώτημα απλό: Ουδείς και κυρίως η εισηγήτρια Α/Δ κ. Σ. Γαρμπή δεν το κατάλαβε ή μήπως (λέμε ….μήπως) είναι συνειδητή …η «ξεπέτα» στην 44η θέση;

Και πάμε στην ουσία του προς συζήτηση θέματος (όχι πως οι δύο προηγούμενες παρατηρήσεις, μεταξύ μας, δεν αποτελούν ουσία…)

1ον. Όπως προκύπτει από το 6029/25-7-2017 έγγραφο της ΕΤΑΔ που το περιεχόμενο του πρόκειται να συζητηθεί στο ΔΣ αποτελεί απάντηση σε αίτημα του Δήμου που στάλθηκε πριν από 1 ½ μήνα στις 6/6/2017 με αριθ. πρωτοκόλλου 17331/2017.

Τα ερωτήματα λοιπόν αυτονόητα:

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα γιατί η δημοτική αρχή έκανε το αίτημα με τη σεζόν να έχει ξεκινήσει;

Γιατί δεν το υπέβαλε από το χειμώνα για να μην πούμε τη επαύριον της 4ης Ιουλίου 2016 πριν ένα χρόνο όταν η ΕΤΑΔ επιχείρησε να παραλάβει και τυπικά τον Πλατύ Γιαλό;

Ο δήμαρχος επισκέφτηκε για το θέμα έστω και μία φορά τον αρμόδιο υπουργό ή έστω τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ;

Ποιος ή ποιοί ωφελούνται από αυτή την παιδαριώδη καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος και τον ολέθριο για τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών χειρισμό της υπόθεσης;

2ον. Από το απαντητικό έγγραφο της ΕΤΑΔ και από το σημείο 6 αυτού προκύπτει ότι το 2016 ο Δήμος …είχε την χρήση του αιγιαλού και φυσικά ο ιδιοκτήτης του ζητάει αποζημίωση 12.500 ευρώ !!!

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν οφείλει να εξηγήσει στο ΔΣ μεθαύριο και στους πολίτες στη συνέχεια ΓΙΑΤΙ πέρυσι δεν λειτούργησε τον Πλατύ Γιαλό αφού είχε την χρήση του;

Μήπως ο δήμαρχος με τα νταηλίκια των ολιγάριθμων υποτακτικών του και τα ανεπανάληπτα δικά του ηρωικά «θα χυθεί αίμα» νόμιζε στις 4/7/2016 που δεν παρέδιδε τον Πλατύ Γιαλό στον εκπρόσωπο της ΕΤΑΔ ότι… τρόμαξε η εταιρεία του Δημοσίου και «ούτε γάτα ούτε ζημιά»; Και καλά ο δήμαρχος δικηγόρος δεν είναι. Η στρατιά όμως των νομικών συμβούλων που έχει στην αυλή του και οι δικηγόροι συνεργάτες δημοτικοί του σύμβουλοι δεν του είπαν το αυτονόητο πως ΟΣΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ακινήτου τόχει στην κατοχή και την χρήση του;

Και επειδή εμείς έχουμε καταντήσει, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των Κεφαλλονιτών με τα καμώματα της δημοτικής αρχής, καχύποπτοι αναρωτιόμαστε ως απλοί πολίτες: «μήπως υπάρχει από πίσω δόλος και κάποιος (κάποιοι) ωφελούταν να μην λειτουργήσει ο Πλατύς Γιαλός» πέρυσι, ο ίδιος (οι ίδιοι) ίσως (λέμε τώρα….) που ωφελείται με την καθυστερημένη υποβολή του αιτήματος εφέτος;

Υποθέσεις κάνουμε.

3ον. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις «της εκ νέου παραχώρησης» του Πλατύ Γιαλού στο Δήμο που υπάρχουν στο 6029/25-7-2017 έγγραφο της ΕΤΑΔ μία είναι η απάντηση:

Κύριοι (και Κυρία) της Δημοτικής Αρχής…. «όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε» !

Τους όρους και τις προϋποθέσεις που σήμερα θέτει η ΕΤΑΔ ΕΣΕΙΣ η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ εξωθήσατε !

Χωρίς καμία διαπραγμάτευση (καμία παράσταση δημάρχου σε κάποιον αρμόδιο), με «τζάμπα μαγκιές» («θα χυθούν αίματα»…), με εγκληματική ολιγωρία στην υποβολή αιτήματος ανανέωσης της παραχώρησης τον Δεκέμβριο του 2015, με παράνομη κατοχή της ακτής από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, με ελεγχόμενη διαφυγή εσόδων από την μη λειτουργία του Πλατύ Γιαλού το 2016 και το 2017 μέχρι σήμερα και με ύποπτα καθυστερημένο αίτημα για «εκ νέου παραχώρηση» μεσούντος του καλοκαιριού το 2017 …και λίγα ζητάει η ΕΤΑΔ! Τι περιμένατε δηλαδή την εποχή των μνημονίων, την εποχή που «από την μύγα βγάζουν ξύγκι» οι Κυβερνήσεις και που ξεπουλιέται το σύμπαν (αλήθεια γιατί δεν κάνατε τις ίδιες μαγκιές για το αεροδρόμιο;) να σας πουν… «πάρτε τσάμπα τον Πλατύ Γιαλό» ;

Άλλωστε η σημερινή δημοτική ακτή κατάντησε την αγαπημένη παραλία των Αργοστολιωτών και όχι μόνο …τριτοκοσμική και …ζημιογόνα, δίπλα στις πολυτελείς και χλιδάτες ιδιωτικές επιχειρήσεις (και μπράβο τους). Την έφτασε να έχει έσοδα την τελευταία χρονιά λειτουργίας της το 2015 (αν είναι δυνατόν) 78.282,43 ευρώ και το 2014 …117.363,62 ευρώ!!!

Ποιος αλήθεια θα πιστέψει την δημοτική αρχή ότι δεν βγαίνει με αυτά που ζητάει η ΕΤΑΔ ο Πλατύς Γιαλός όταν δίπλα (στην κυριολεξία δίπλα) είναι μία ανθούσα και υγιεστάτη ιδιωτική επιχείρηση και αυτή σε δημόσια έκταση;

Και κάτι ακόμη με τον Πλατύ Γιαλό.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ δύο ημέρες μετά τα …«θα χυθούν αίματα» στις 6/7/2016 με τον δήμαρχο να απουσιάζει (ως συνήθως…) μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης τίθεται για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα του Πλατύ Γιαλού (και των άλλων ακινήτων της ΕΤΑΔ).

Με πρόταση του Ανταυτού Κου Λυκούδη το ΔΣ με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης Παρίση αποφασίζει:

❶ Εξουσιοδοτεί τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε κάθε δικαστική διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να σταματήσει να είναι φορέας διαχείρισης του αιγιαλού του Πλατύ Γιαλού η Ε.Τ.Α.Δ.

❷ Όλα τα ακίνητα της Ε.Τ.Α.Δ. (Πλατύς Γιαλός, Τραπεζάκι, Ράγια κ.λπ.) να παραδοθούν στο Δήμο και να γίνουν τμήμα της Δημοτικής Περιουσίας.

❸ Η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη δημιουργία νέας Δημοτικής Επιχείρησης εξυπηρέτησης των λουομένων σε οικόπεδο της ιδιοκτησίας της.

Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης ο δήμαρχος ως ο έχων την αρμοδιότητα να «εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου» για τα 1 και 2 σημεία ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΟΥΔΕΝ!!!

Αντίθετα μάλιστα και σε καταστρατήγηση της απόφασης του Δήμου με τη σεζόν μάλιστα νάχει ξεκινήσει και με το 17331/6-6-2017 έγγραφό του ζήτησε «την εκ νέου παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού» και όχι την παράδοση της στο Δήμο όπως έλεγε η απόφαση (σημείο 2).

Μήπως αυτή η ενέργεια (λέμε τώρα…) αποτελεί παράβαση καθήκοντος;

Όσον αφορά το σημείο 3 της απόφασης ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ μεν «στη δημιουργία νέας Δημοτικής Επιχείρησης εξυπηρέτησης των λουομένων» όμως στο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου εκεί που βρισκόταν οι τουαλέτες έγινε μετατροπή τους με σκοπό να γίνει αναψυκτήριο.

Απόφαση του ΔΣ γιαυτή την μετατροπή της χρήσης δεν βρήκαμε. Όπως δεν βρήκαμε και οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας για τις εργασίες που έγιναν.

Βρήκαμε όμως δήλωση του Κυρίου Ανταυτού Διονυσίου Λυκούδη στις 14/7/2016 ο οποίος προανήγγειλε ότι «ο Δήμος ξεκινάει αύριο ή μεθαύριο την κατασκευή νέου αναψυκτηρίου στη δική του ιδιόκτητη έκταση. Το αναψυκτήριο θα είναι πολύ καλύτερο, σαν υποδομή, από το προηγούμενο, πολύ πιο λειτουργικό, πολύ ομορφότερο, και θα εξυπηρετεί τους δημότες μας με πολύ χαμηλές τιμές».

Το αναψυκτήριο λοιπόν έγινε, ΔΙΧΩΣ ΑΔΕΙΕΣ απ’ότι προκύπτει και το οποίο όμως …ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ!

Βρήκαμε ακόμη και την απόφαση 245/29-7-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την 198 / 14-7-2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Σε αυτήν λοιπόν την απόφαση και με αιτιολογία «Ο Δήμος προτίθεται να λειτουργήσει καντίνα στον Πλατύ Γιαλό σε ιδιόκτητο οικόπεδό του, για εξυπηρέτηση λουομένων και επισκεπτών» εγκρίθηκε η δημιουργία τριών Κωδικών (70.7135.15 – 70.6661.01- 70.6699.15) με συνολική πίστωση 45.000 ευρώ για την προμήθεια διαφόρων ειδών για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου και της παραλίας, όπως και ενός ακόμη κωδικού (70.6162.25) για «Εργασίες λειτουργίας παραλίας Πλατύ Γιαλού» με πίστωση 24.000 ευρώ.

Και μπορεί το νέο αναψυκτήριο …ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ και ο δήμαρχος (ή έστω ο Κύριος Ανταυτού) να μην μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους, όμως μες το καταχείμωνο στις …..9 Δεκεμβρίου υπέγραψε (ο δήμαρχος) την 41811/2017 σύμβαση (ΑΔΑ: 72ΨΑΩΕ5-ΡΤΨ) και ανάθεσε σε ανάδοχο την «προμήθεια υλικών για την ανάγκη επισκευής και συντήρησης του νέου κυλικείου παραλίας Πλατύ Γιαλού του Δήμου Κεφαλλονιάς» αξίας 14.441,72 ευρώ με ημερομηνία παράδοσης την παραμονή της πρωτοχρονιάς 31/12/2016 !!!

Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε και …αμαρτία δεν έχουμε.

Ο λόγος τώρα πάει στους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης…

πηγη