Ξέβαψε η άσφαλτος γύρω από την Πλ. Σολωμού (φωτο)

Ξέβαψε η άσφαλτος γύρω από την Πλ. Σολωμού (φωτο) Κύριο

Τρίτη 24/1/2017 Συντάκτης: Βασίλης Μούτσιος

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι διερχόμενοι δημότες και επιχειρηματίες με την κατάσταση που επικρατεί για άλλη μια φορά στην Πλατεία του Εθνικού μας Ποιητή. Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που μας τηλεφωνούν και όλο απορία ρωτούν που οφείλεται το ξέβαμμα του δρόμου που βρίσκεται στο πλάι του Μεταβυζαντινού Μουσείου και τον υπερκείμενων παράδρομων. Ένα υποέργο που ήταν ενταγμένο στη βιοκλιματική ανάπτυξη της Πλατείας Σολωμού της οποίας η αρχική μελέτη προέβλεπε την τοποθέτηση κυβόλιθων και πεζοδρόμηση. Αντί αυτού έγινε ασφαλτόστρωση και μπογιάντισμα με… οικολογικό χρώμα ώστε το καλοκαίρι να αντανακλάται το ηλιακό φως και να μειώνεται η θερμότητα.

Δυστυχώς η διέλευση των ΙΧ και οι βροχές(;) στάθηκαν ικανά στοιχεία για να ξεβάψουν τους δρόμους και επι της ουσίας να ακυρώσουν ένα έργο που έστω και “ανάπηρο” ήρθε στην καθημερινότητά μας.
Αλήθεια είναι να απορεί κανείς για την ποιότητα και ανθεκτικότητα του υλικού που χρησιμοποίησε ο εργολάβος και το συνεργείο εφαρμογής. Υπήρξε Επιτροπή Παραλαβής του; Ενδιαφέρθηκε ξανά κανείς να ασχοληθεί για την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει; Ποιος ενέκρινε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως τεχνική μελέτη; Πόσο κόστισε το έργο; Προβλέπεται στη μελέτη από ποιόν, τον εργολάβο ή το Δήμο, θα αποκατασταθεί; Μήπως μείνει έτσι και πάει αμόντε ο σχεδιασμός και το όνειρο;

Το μόνο σίγουρο είναι πως “Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη σαν ζωγραφιά”…, πως οι εικόνες που καταγράφονται εξακολουθούν να μην αποτελούν ένδειξη πολιτισμού.
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα τότε αυτοδιαψεύδεσαι, αφού η ωραία και μόνη, Ζάκυνθος, είτε σε κυριεύει, είτε σε απογοητεύει, δεν παύει να αποτελεί ένα απέραντο φρενοκομείο!
Είναι κρίμα για μια Πλατεία, και βιοκλιματική ανάπτυξη που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως κάποιοι ακόμα δεν θέλουν να νιώθουν υπερήφανοι που ολοκληρώθηκε και βγάζει μια σύγχρονη προσέγγιση για την οποία ακούστηκαν και γράφηκαν πολλά από τους “ειδικούς” παραδοσιολόγους.

Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής. Δείξε μου τη συμπεριφορά σου να σου πω ποιος είσαι! Αυτός που περπατάς στο πεζοδρόμο και φτύνεις την τσίχλα κάτω, αυτός που πετά την σκουπιδοσακούλα απο τον τρίτο για να βάλει καλάθι στον κάδο, αυτός που οδηγεί και από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου πετάς το κύπελλο του καφέ, αυτός που τόσα άλλα κάνεις και γιατί όχι και αυτό!
Το γράψαμε και προχθές για τα διαλυμένα κάγκελα, κοινωνιολογικά, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία ενός ανθρώπου, πόσω μάλλον ενός λαού. Δύσκολες απαιτήσεις σε δύσκολους καιρούς. Άλλωστε, στις σύγχρονες κοινωνίες, όχι τη δικιά μας, υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι σε υπεύθυνες θέσεις και υπεύθυνοι πολίτες.

πηγη www.imerazante.gr