Βουλιάζουν στα σκουπίδια πόλη και χωριά στη Ζακυνθο

Βουλιάζουν στα σκουπίδια πόλη και χωριά στη Ζακυνθο Κύριο

Ολοένα και χειρότερα γίνονται τα πράγματα με τα σκουπίδια σε ολόκληρο το νησί. Οι σωροί με τα απορρίμματα έχουν μετατραπεί σε κανονικούς λοφίσκους, τα αδέσποτα και τα ποντίκια «κάνουν πάρτι», η οσμή είναι ανυπόφορη και όσοι ζουν ή εργάζονται κοντά στους λόφους αυτούς, κυριολεκτικά υποφέρουν.

Αληθινή οργή προκαλούν εικόνες τεράστιων όγκων απορριμμάτων που φτάνουν μέχρι τις εισόδους σχολείων, νηπιαγωγείων ή παιδικών σταθμών, εντός και εκτός πόλης. Η αγανάκτηση φουντώνει, οι κίνδυνοι αυξάνουν και η κατάσταση παραμένει αδιέξοδη με το δήμο να φαίνεται ανήμπορος να διαχειριστεί την κρίση.
Η παρατεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων δεν επιτρέπει στα απορριμματοφόρα να προσεγγίσουν τον επικίνδυνο για όλους ΧΥΤΑ στο Σκοπό, η αποκομιδή έχει σταματήσει πλήρως και η Ζάκυνθος, αν και μετρά αντίστροφα για εκδηλώσεις, εορτές και τις πρώτες αφίξεις από ξένους επισκέπτες, βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στη βρωμιά και την αποσύνθεση.

Γενική κατακραυγή
Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την «πόρτα» που έφαγαν οι τοπικές αρχές στην εκδήλωση της κοπής της πίτας των ξενοδόχων, και οι «καμπάνες» για τη στάση τους απέναντι στο θέμα των απορριμμάτων συνεχίζονται. Η κατακραυγή είναι γενική και αφορά την απόλυτη αδράνεια και έλλειψη δυναμικών πρωτοβουλιών από τις τοπικές αρχές προκειμένου να δοθούν λύσεις. Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας που πλήττει το νησί εδώ και αρκετές εβδομάδες, το έδαφος του ΧΥΤΑ του Σκοπού έχει καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βαριά απορριμματοφόρα. Πρόσφατα μάλιστα ένα από αυτά «εγκλωβίστηκε» σε λασπώδες σημείο του ΧΥΤΑ, πριν προλάβει να προσεγγίσει το σημείο εναπόθεσης των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να αδειάσει το φορτίο του επιτόπου για να «ξεκολλήσουν» οι τροχοί του από τη λάσπη. Το αποτέλεσμα είναι η αποκομιδή να σταματήσει πλήρως και η συμφόρηση σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο να επανέλθει, ακόμη και στις περιοχές της πόλης που η αποκομιδή γινόταν έστω και σε περιορισμένο βαθμό.

Εφιαλτικές εικόνες
Ο φακός της ΗΜΕΡΑΣ κατέγραψε εντελώς ενδεικτικά δύο σημεία, εντός και εκτός πόλης, που απεικονίζουν με το χαρακτηριστικότερο τρόπο την αθλιότητα που επικρατεί με τα σκουπίδια. Η βροχή έχει παρασύρει μεγάλη ποσότητα από αυτά, οι λόφοι μουλιάζουν από τα βρόχινα νερά που συγκεντρώνονται, τα υγρά υπολείμματα κυλούν ανεξέλεγκτα σε δρόμους, πεζοδρόμια, χωράφια, οικόπεδα, η οσμή είναι ανυπόφορη και καείς δεν γνωρίζει, μαζί με την άσχημη αίσθηση της βρώμας, τι άλλο αναπνέει που ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του. Το βέβαιο είναι πως με την πλήρη διακοπή της αποκομιδής, ο εφιάλτης μεγαλώνει και μαζί του, πάμπολλοι κίνδυνοι.

«Μη διαχειρίσιμη κατάσταση»
Στο γνωστό ως «νέο δρόμο» του Τσιλιβή, ένας λόφος από σκουπίδια και μπάζα κάθε είδους, εκτείνεται σε μήκος δεκάδων μέτρων, φτάνοντας μέχρι την είσοδο του Νηπιαγωγείου του Πλάνου. Η υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου έχει απευθυνθεί σε όλες τις αρχές και τους φορείς αλλά η απάντηση που λαμβάνει είναι πως «Η κατάσταση στον Πλάνο είναι μη διαχειρίσιμη». Αυτό σημαίνει πως η ίδια και οι γονείς θα πρέπει να ανεχτούν την εφιαλτική κατάσταση, λίγα μέτρα μακριά από τον εξωτερικό χώρο όπου τα 4χρονα και 5χρονα παιδιά προαυλίζονται. Η υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου πάντως εξηγεί πως, ανεξάρτητα από το αν το επιτρέπουν ή όχι οι καιρικές συνθήκες, για λόγους ασφαλείας, αναγκάζεται να μην επιτρέπει στα νήπια να παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Νηπιαγωγείου. Με τη συμβολή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η νηπιαγωγός απέστειλε έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία, με την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος, με το οποίο επισημαίνεται ο κίνδυνος από την κατάσταση.

Χωματερή δίπλα σε νηπιαγωγείο
Ο συγκεκριμένος σωρός απορριμμάτων εξελίσσεται σταδιακά σε μικρή χωματερή, όμοια με αυτή στο Χαλικερό, χαμηλά στο δρόμο του Μαχαιράδου και στο δρόμο του ΚΤΕΛ. Φαίνεται δε πως καθημερινά «εμπλουτίζεται» με νέο υλικό που όπως λένε περίοικοι, πιθανότατα προέρχεται από ανακαινίσεις τουριστικών καταλυμάτων αλλά και από οικίες και επιχειρήσεις που βρίσκουν εκεί ένα ιδανικό σημείο για να πετούν ό,τι ανεπιθύμητο διαθέτουν στους χώρους τους.

Σλάλομ στην Αγίου Λαζάρου
Ένα ακόμη εντυπωσιακά επιβαρυμένο σημείο που προκαλεί εξίσου πολλά προβλήματα είναι στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγίου Λαζάρου. Ενας ογκώδης λόφος από απορρίμματα έχει καλύψει το μισό εύρος του δρόμου δυσκολεύοντας την άνετη και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων. Και εδώ, η αποφορά είναι ανυπόφορη και αποτρέπει τους πεζούς από το να επισκεφτούν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής. «Ζούμε ένα αίσχος εδώ, δεν πάει άλλο», λέει γεμάτος αγανάκτηση ο Διονύσης Μαρίνος, επαγγελματίας της περιοχής, που βλέπει καθημερινά την είσοδο της επιχείρησής του να φράζεται από νέους όγκους σκουπιδιών. «Κρατάμε ένα μαγαζί ανοιχτό με ‘νύχια και με δόντια’, λόγω της κρίσης και των τεράστιων εξόδων συντήρησης, και τώρα έχουμε και τα σκουπίδια που διώχνουν τους πελάτες», λέει.
Ο ίδιος κάθε πρωί αναγκάζεται να απομακρύνει ένα μέρος από τον όγκο των σκουπιδιών από την πόρτα της επιχείρησής του, για να μπορεί να κινηθεί τουλάχιστον ο ίδιος, αλλά η κατάσταση είναι απαράδεκτη. «Αν συνεχιστεί θα είμαι υποχρεωμένος να κλείσω το μαγαζί για ένα διάστημα, μέχρι να αλλάξει κάτι», λέει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, πολλοί κάτοικοι της πόλης, βλέποντας το συγκεκριμένο λόφο να μεγαλώνει και με την έλλειψη κάδων σε πολλές περιοχές της πόλης, δεν διστάζουν να φέρνουν τα σκουπίδια τους στο συγκεκριμένο σημείο. «Τα φέρνουν ακόμη και από την Αγία Τριάδα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρίνος

Συνήθισαν την αδιαφορία
Το χειρότερο είναι πως οι πολίτες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και μη, αισθάνονται την απαξίωση και την αδιαφορία «στο πετσί τους». Ο κ. Μαρίνις λέει χαρακτηριστικά πως, το πιθανότερο είναι αυτά που λέει «από το ένα αυτί των ιθυνόντων μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν». Η αίσθηση αυτή είναι δυστυχώς διάχυτη στους πολίτες που αντιμετωπίζουν καθημερινά την απαξίωση. Μόνο μία πολύ μικρή μερίδα κατοίκων και επιχειρηματιών της πόλης βρέθηκε στην προνομιακή θέση να βλέπουν να απομακρύνονται τα σκουπίδια από πολύ συγκεκριμένες περιοχές της πόλης (πάντα τις ίδιες και όχι εκ περιτροπής, όπως θα ανέμενε κάποιος). Και αυτές όμως βρίσκονται πλέον στην ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες περιοχές στην πόλη και στο σύνολο του νησιού. Τώρα όλοι απλώς παρατηρούν την κατάσταση να επιδεινώνεται.

Περί ΦοΔΣΑ
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ένα χαρακτηριστικό γεγονός που αφορά τις προσπάθειες μεταφοράς απορριμμάτων από τη Ζάκυνθο στο ΧΥΤΑ της Θήβας. Η απάντηση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος, στο ανάλογο αίτημα που απεστάλη από το ΦοΔΣΑ Ζακύνθου, ήταν θετική, ενώ ελήφθη υπόψη προφανώς και το γεγονός ότι το νησί μας τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γράφηκε λοιπόν εκ παραδρομής πως, ενώ η απάντηση ήτα θετική, στη συνέχεια ο ΦοΔΣΑ Στ. Ελλάδας αρνήθηκε τη μεταφορά 10.000 τόνων απορριμμάτων από τη Ζάκυνθο στο ΧΥΤΑ Θήβας. Διορθώνοντας, επισημαίνουμε πως η αρνητική απάντηση ήρθε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων με την αιτιολογία ότι για τη Ζάκυνθο ισχύει Οδικός Χάρτης για την ‘άμεση λύση (Σκοπός) και την ενδιάμεση φάση (Γαλάρο).
Για το λόγο αυτό εξάλλου η δημοτική αρχή και ο ΦοΔΣΑ του νησιού διαπιστώνουν «τρικλοποδιά» στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να βρεθεί λύση. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αίτημα για μεταφορά απορριμμάτων από τις περιοχές Κύμης-Αλιβερίου, στην Εύβοια, έγιναν αμέσως δεκτές, επιλύοντας ένα σοβαρό τους πρόβλημα.

πηγη www.imerazante.gr