“Βγάλτε τα πετρέλαια, φέρτε τα λεφτά” Κύριο

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τα Πετρέλαια του Ιονίου

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Χρήματα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ζητά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μάλιστα το θέμα αυτό θα απασχολήσει και επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη, κ. Σπύρου, θα πρέπει να δοθεί φόρος 5%. Το άρθρο 161 του Ν.4001/2011 προβλέπει ότι ο ανάδοχος εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%.
Ουσιαστικά, λοιπόν, η Περιφέρεια ζητά αυτό που της αναλογεί και θα ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να το πάρει.
Με πρόσφατο έγγραφό του προς την Ένωση Περιφερειών και την Κεντρική Ένωση Δήμων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει ότι ήδη ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες από τη Νορβηγική εταιρεία PGS και ότι βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης οι διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες για τα οικόπεδα του Πατραϊκού, του Κατακόλου και των Ιωαννίνων.
Ο Υπουργός, μάλιστα, ζητάει από τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους ως προς τις κατευθύνσεις και τους στόχους, αναφορικά με την κατανομή των προβλεπόμενων πόρων και εσόδων.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έλαβε υπόψιν της… την προτροπή του Υπουργού και θα διεκδικήσει αυτό που προβλέπουν οι Νόμοι.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ»
www.imerazante.gr