Έντονες καταιγίδες, βροχές και χιόνια πλήττουν την Ήπειρο

Έντονες καταιγίδες, βροχές και χιόνια πλήττουν την Ήπειρο Κύριο

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης δύο κυνηγών στο Ζαγόρι που εγκλωβίστηκαν σε ποτάμι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

• Αισθητή έκανε την εμφάνισή του το τελευταίο διήμερο ο χειμώνας και στην Ήπειρο, με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και έντονες βροχοπτώσεις να πλήττουν τις υπόλοιπες περιοχές. Ωστόσο δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, συγκριτικά με την βιβλική καταστροφή στην Ρόδο για παράδειγμα, και σημειώθηκαν μικρές καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο, γι’ αυτό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Αίσιο τέλος!
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ΕΜΑΚ Ιωαννίνων η οποία κλήθηκε να στήσει ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση δύο κυνηγών από την Δόλιανη Ιωαννίνων 38 και 50 ετών αντίστοιχα, που εγκλωβίστηκαν στον Ζαγορίτικο ποταμό. 
Οι κυνηγοί βγήκαν για το αγαπημένο τους χόμπι, όταν  εγκλωβίστηκαν στον ποταμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πολύ άσχημες, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους.
Ευτυχώς κάλεσαν αμέσως σε βοήθεια και έσπευσαν στο σημείο οι άνδρες του εκεί πυροσβεστικού κλιμακίου και στελέχη της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.
Οι δύο κυνηγοί απεγκλωβίστηκαν τελικά σώοι και αβλαβείς, το αυτοκίνητό τους όμως έμεινε μέσα στο ποτάμι, καθώς δεν υπήρχε εκείνη την ώρα ο εξοπλισμός και ο τρόπος να ανασυρθεί, ασφαλίστηκε όμως προκειμένου η ανάσυρση να γίνει με το φως της επόμενης ημέρας.
Είχαν άγιο μαζί τους, καθώς η προσπάθειά τους να διασχίσουν το ποτάμι με το αγροτικό αυτοκίνητο θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, καθώς το ποτάμι ήταν φουσκωμένο και αν δεν έτρεχαν σε βοήθεια η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ, το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν τραγικό.

Επιδείνωση καιρού…
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ενώ καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα στα Γιάννενα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου. Από αύριο αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα.

Συμβουλές…
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα:
* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
* Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
* Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
* Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
* Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
* Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΠΗΓΗ