Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις Πανεπιστημίων – Υπ. Παιδείας

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις Πανεπιστημίων – Υπ. Παιδείας

 Μακρύς φαίνεται πως είναι ακόμη ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουν Υπουργείο Παιδείας και Πανεπιστήμια, για να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, με… αιχμή του δόρατος την διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. Ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους Πρυτάνεις των οκτώ Πανεπιστημίων που πλήττονται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε όσα τους χωρίζουν.
Ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης πήγε τελικά στο Σαββατιάτικο ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν στο τραπέζι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου με την απομάκρυνση των διοικητικών του υπαλλήλων, ωστόσο μετά την συνάντηση ο κ. Αλμπάνης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, αν και πηγές του Υπουργείου έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση, μέσα σε καλό κλίμα.

Κλειστό σήμερα!
Πάντως η Σύγκλητος του Πανεπ. Ιωαννίνων αποφάσισε για σήμερα Δευτέρα την συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος, ενώ σύμφωνα και με τον Πρύτανη ο αγώνας θα συνεχιστεί με την προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της διαθεσιμότητας και την εργασιακή αποκατάσταση όλων των υπαλλήλων που επηρεάζονται από αυτή, καθώς η απόφαση αυτή πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. 
Στο μεταξύ, αποχή από το διδακτικό έργο αποφάσισε για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ, ενώ μεθαύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει την στάση του.

Νέες παρατάσεις…
Η συνεχιζόμενη κατάληψη του Μεταβατικού Κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα η Πρυτανεία να ανακοινώσει και νέες παρατάσεις μέχρι 29 Νοεμβρίου για:
* τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.
* την υποβολή των αιτήσεων (με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά) υποψηφίων των κατηγοριών που εισάγονται χωρίς εξετάσεις για λόγους υγείας
* την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις των Τμημάτων
• Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τους Προέδρους των Τμημάτων τους.

Ο Υπ. Παιδείας
Το περίγραμμα της επόμενης μέρας για τα πανεπιστήμια μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας έδωσε ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα αρχίσει άμεσα -και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ανοικτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα- η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας ώστε να επανατοποθετηθούν σε αυτά 650 από τους 1165 διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ έκανε γνωστό ότι εντός των προσεχών ημερών το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται εντός του έτους η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ.
Το Υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει παράλληλα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι το 2013 προσελήφθησαν 454 μέλη Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ το 2014 θα προσληφθούν άλλοι 400.